Glen är vår styckmästare på Gröna gårdar och även om han bott större delen av sitt liv i Uddevallatrakten så klappar i honom alltjämt ett hjärta med en dansk ton.
Skåra svålen om du vill att den ska ha ett mönster när steken är klar.
Salta runt om, låt vila ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 180 grader.
I en ugnsfast form eller gryta utan lock slå i vatten så det täcker botten med ca ½ cm djup. Lägg i fläskköttet med svålen nedåt.
Sätt in i ugnen på 180° i ca 30 minuter.
Vänd svålen uppåt.
Låt gå helt klart, ca 1 timme, känn efter med en gaffel att köttet är mört.
Om svålen inte har puffat upp sig och blivit krispig – höj värmen till ca 225-250°. Håll nu köttet under uppsikt hela tiden för det kan gå fort och svålen får inte bli bränd.
Skiva upp och servera genast med kokt potatis och skysås eller senap.
Tips: Kall flæskesteg är utmärkt som pålägg på ett danskt smørrebrød.